lrf nedir

Light Rock Fishing LRF Nedir?

Son yıllarda Türkiye’de balık avlamak popüler hale geldi. Bu popülerleşmenin ardında, farklı balık türlerini yakalamak ve doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin artan sayısı yatmaktadır. Bu kişilerin arasında light rock fishing LRF de oldukça popüler bir hale gelmiştir.

LRF Nedir?

Light rock fishing LRF, Türkçe’ye “hafif kayalık balıkçılığı” olarak çevrilebilir. Bu spor, genellikle deniz kıyısında, kayalık bölgelerde ve sığ sularda yapılmaktadır. LRF, Japon balıkçılık tekniklerine dayalıdır ve hafif ekipmanlarla yapılan bir balık avlama tekniğidir. Hafif ekipman kullanımı, bu spora ayrı bir heyecan katmaktadır. Çünkü istavit gibi nispeten küçük balıkların bile hafif ekipmanlarla mücadelesi oldukça keyifli bir av imkanı sunar

Light Rock Fishing LRF Neden Popüler Hale Geldi?

Lrf ile av yapmanın en cazip kısmı aynı olta takımı ve sahte yemle bir çok balığı avlayabilme imkanıdır. Örneğin surf kamışla istarvit çaparisi atarsanız hedef balık istarvittir. Lrf de ise bir bir silikon ile ve jighead kombini ile levrek,istarvit,ispari, iskorpit, çinekop, eşkina, karagöz gibi balıklar avlanabilir.

Light Rock Fishing LRF Nasıl Yapılır?

Light rock fishing LRF için ışık vuran kayalık meralar,yada iskeleler tercih edebilirsiniz. Silikon jighead yada caroline ring sistemi ile avlanabilrisiniz.

LRF İçin Hangi Ekipmanlar Gereklidir?

LRF Makinesi Nasıl Olmalı

Lrf olta makinesi Lrf avının başarılı olması için önemli etkenlerden biridir. İyi bir Lrf olta makinesi seçimi, başarılı bir balık avı için oldukça önemlidir. İşte iyi bir Lrf olta makinesinin özellikleri:

LRF makinesi kaçlık olmalı ?

Lrf olta makinesinin kafa çapı 500 ile 2000 arasında olmalıdır.

LRF makinesi ağırlığı ne kadar olmalı ?

LRF için olta makineniz ne kadar hafifse o kadar iyidir, en hafif LRF makinesi seçilmelidir. LRF hafif takımlarla yapılan bir avdır LRF makineleri genelde 150-200 gr civarındadır

LRF makinesi devir ne kadar olmalı ?

LRF olta makinesinin devir oranını meranıza göre seçmeniz gerekmekte genellikle 5.2:1 / 5:0:1 gibi tercih edilmekte fakat meranızdaki balıklar hızlı sarıma daha fazla sonuç veriyorsa 6:0:1 gibi devirler tercih edilebilir.

LRF sarım hızı ne kadar olmalı ?

LRF olta makinesinin sarım hızı genellikle 60cm civarındadır.

2. LRF Olta Kamışı Nasıl Olmalı

Lrf balık avı yaparken kullanılacak olta kamışı, doğru seçilmediği takdirde avınızın başarısını etkileyebilir. İyi bir Lrf olta kamışının özellikleri şunlardır:

LRF kamışı boyu kaç cm olmalı ?

Lrf olta kamışlarının boyları 150-230 cm arasındadır. Genellikle 210 cm LRF kamışları tercih edilmektedir..

LRF olta kamışı ağırlığı ne kadar olmalı ?

LRFbalık avı sırasında olta kamışının hafif olması önemlidir. Hafif bir olta kamışı, daha kolay kontrol edilebilir ve daha az yorucu olacaktır, Lrf avı için 90-110 gr arasında kamış tercih edilmelidir.

LRF olta kamışı malzemesi nasıl olmalı ?

LRF olta kamışının hafif olabilmesi için karbon malzemeden üretilmesi gerekmektedir.

LRF olta kamışı atar aralığı ne olmalıdır ?

LRF olta kamışının atar aralığı seçiminde av yapacağınız mera çok önemlidir. Örneğin İstanbul’da silikon ağırlıklı av yapacaksanız 0-5 gr arasında hassas silikona kolay aksiyon verecek bir Lrf olta kamışı seçebilirsiniz, Akdenizde 5-10 gr babyjiglerle av yapıyorsanız 2-12 gibi bir kamış tercih edebilirsiniz.

3. LRF Çanta Seçimi

Hafif ve Kompakt Bir Çanta Seçin. LRF avı, hafif ekipmanlarla yapılan bir avcılık yöntemidir. Bu nedenle, kullanacağınız çanta da mümkün olduğunca hafif ve kompakt olmalıdır. Ağır bir çanta, balıkçılık deneyiminizi olumsuz etkileyebilir ve size hareket özgürlüğü sağlamaz. Su geçirmez bir çanta avantaj sağlar

4. Yedek Makine yada yedek kafa

LRF avı için yedek makine yada misina sarılı yedek kafa bulundurmak güzel bir detaydır. Rüzarlı havalarda kullandığımız ince ipler kuş gözü yapabilir merada kısıtlı zamanda ipi düzeltmekle uğraşmaktansa  yedek mankine ile ava devam edebilirsiniz

5. LRF Klipsi

LRF klipsi kullanmaayı tercih eden LRF ciler olsa da sahte değiştirirken bize kolaylık sağlaması amacıyla 0 yada 00 no klips bulundurun

6. BabyJigler

LRF avı için babyjigler, 2-7 gr arasında babyjileri özellikle derin meralarda deneyebilirsiniz.

7. LRF Jighead

LRF jighead seçerken tavsiyemiz mümkün olduğuna en ufak gramajı seçmeniz meraya göre 0,5-5 gr arası jighead çelitleri bulundurmanızda fayda var.

8. LRF Silikonlları

LRF silikonları sahte kurt yada karides görünümü ve aksiyonu ile LRF nin ana malzemelerinden biridir. İster jighead ile kombinleyin ister carolina ring yada dropshot yöntemi ile kullanın, Meraya ve av zamanına göre naturalden glowa kadar çeşit bulundurmanızda fayda var. Özellikle sıvı kokulu silikonları tercih etmenizde fayada var..

9. LRF maket balık

LRF maket balık ile avcılık oldukça keyilidir, meranızda çalışıyorsa 3-7 gr arasındaki maket balıklar çantanızda mutlaka olsun.

10. LRF El Feneri / Kafa Feneri

LRF avı sıklıkla gece yapılır. Bu nedenle, uygun bir el feneri yada kafa feneri almak önemlidir. Küçük, hafif ve dayanıklı ve şarj edilebilir bir el feneri seçin.

11. LRF Vibrasyon Yemler

LRF ile vibrasyon yemler kullanmak oldukça avı bir yöntemdir. Vibrasyon yem sudaki titreşimi ile balık mıknatısı gibi çalışır. 3,5-7 gr arasında vibrasyon yemlere çantanızda yer verebilirsiniz.

12. LRF Eldiveni / Grip  / Maşa

LRF avı sırasında balıkları tutmak için eldiven/grip yada maşa kullanmak oldukça önemlidir. Balıkların kaygan yapıları elinizden kayıp gitmesine neden olabilir. Bunun dışında İskorpit balığı (özellikle ağır gramaj kullanan) LRFcilerin oltasına çok sık gelen bir balık zehirli dikenleri olması nedeniyle LRF avına yeni başlayanların bir maşa yardımıyla balığı zaptedmesi önemlidir.

13. Floracarbon Lider

Balıkların misinayı daha az görmesini sağlamak ve jighead kayaya takıdlığında ipten değil liderden kopması için (amaç ip kaybını önlemek) 0.12-0.22 arası florocarbon lider kullanın.

14. LRF Yem Kutusu

LRF avı sırasında kullanacağınız yemler, küçük ve kompakt olmalıdır. Bu nedenle, yem kutunuz da küçük ve taşıması kolay olmalıdır. Plastik  malzemeden yapılmış bir yem kutusu, LRF avı için idealdir.

15. LRF Kesici Makas

LRF avı sırasında kullanacağınız düğümlerden artan misinları uygun bir şekilde kesmek için kesici makas kullanmak önemlidir. Hafif ve küçük bir kesici makas seçerek çantanızda yerden kazanın.

16. LRF Balık Tartısı (opsiyonel)

LRF avı sırasında yakaladığınız balıkların ağırlığını bilmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle, hafif ve taşınabilir bir balık tartısı seçerek balık avınızı daha da keyifli hale getirebilirsiniz.

17. LRF katlanır kova

LRF için katlanır kova kullanabilirsiniz , çantanıza sığar , hantal olmaz, tuttuğunuz balkları av sonunda poşete koyup (umarız hep poşete sığmayacak kadar tutarsınız) kovayı katlayıp evinize dönebilirsiniz

18. Elleri silmek için bez

LRF de bazı balıkları elle iğneden çıkarmak daha kolaydır, ister istemez eliniz balık pulu olur silmek için bir bez mutlaka bulundurun (Kıymetini bez almayı unutanlar bilir : )

19. Ağırlık, iğne ve misina

LRF için gerekli carolina kurşunu, carolina rig için misina 0,10 yda 0,12 mm ve 10 no iğne

LRF İçin Hangi Balık Türleri Yakalanabilir?

LRF yaparken, levrek,iskorpit, çinekop, çipura, mırmır, çinekop,iskorpit, ispari,izmarit,karagöz gibi balıklar avlanabilir.

LRF Avı Taktikler

LRF yaparken, aşağıdaki ipuçları dikkate alınmalıdır:

Doğru Ekipman Seçimi:

LRF için, hafif ve hassas bir olta kamışı 60 cm civarı sarım yapan hafif bir makine gereklidir.

Doğru Yer Seçimi:

LRF için doğru yer seçimi önemlidir. Genellikle hava kararınca azda olsa ışık vuran kayalık bölgelerde ve sığ sularda balık avı yapılır.

Doğru Yem Seçimi:

LRF için, genellikle silikon,baby jigler, ufak maket balıklar kullanılır, lrf kamışı ile bu yemlere çok iyi aksiyonlar verebilirsiniz , bu gerçekçi aksiyon balığın dikkatini çeker ve av başarınız artar

Dikkatli ve Sabırlı Olmak:

LRF yaparken, dikkatli ve sabırlı olmak önemlidir. Balık avcısı, yemi suya attıktan sonra, yemi yavaşça ufak jerklerle sarark balığın ilgisini çekmeye çalışmalıdır.

Lrf ile spin arasındaki fark nedir

LRF de spine göre herşey mikrodur

Kamış boyu: Lrf de 180-230 cm spinde 240-290 cm

Kamış atar aralıkları : LRF 0-10 Spin 7-52

Olta makinesi kafa çapı LRF 500-2000 Spin 2500-4000

kullanılan suni yemler LRF 0-10 gr spin 7-40

Lrf de uzak atışa ihityaç yoktur, spinde genelde 25-70 mt arası atışlar yapılır

Lrf için hangi misina?

Lrf avında genelde 0.4 ile 0.10 mm arasında ip misina kullanılır, ip misina esnemediği için daha fazla balık vuruşunu hisettirir, rüzgarlı havalarda ise mono misina daha avantajlıdır makinenizin yedek kafası varsa birine ip misina birine mono misina sarabilirsiniz

Lrf ip misina kalınlığı ne olmalı?

Lrf avında genelde 0.4 ile 0.10 mm arasında ip misina kullanılır 4x yda 8x ip misina tercih edebilirsiniz.

Lrf avı ile ilgili tüm sorularınızı yorum kısmından bize iletebilirsiniz. Tümünü yanıtlamaktan mutluluk duyarız

Yorum Ekle